The Official Swedish News & Current Affairs Review

An ongoing review of news reporting, politics and current events that affect daily life in Sweden, as well as comments on world events. Commentary will be posted in both English and Swedish.

En löpande granskning av nyhetsrapportering, politik och aktuella frågor som påverkar vardagslivet i Sverige, samt kommentarer på världsfrågor. Synpunkterna kommer att skrivas på både svenska och engelska.

Friday, January 13, 2006

Inkompetens, naivitet och svensk brottsbekämpning

Enligt en debattartikel i Dagens Nyheter idag:

"Polisen och rättspsykiatrin i Sverige ligger 30 år efter andra länder när det gäller hantering av våldsbrott, skriver tre experter. Såväl förebyggande, utredande som vårdande instanser saknar kompetens i svensk brottsbekämpning. Det visade sig efter mordet på Anna Lindh. Det visar sig nu i samband med värdetransportrånen. Och det visar sig ständigt i samband med utredningar om pedofilbrott. Sverige ligger 30 år efter länder som Storbritannien och USA i dessa frågor. Ansvariga för situationen är polisledningen som inte ser till att de metoder som finns utvecklade används även i Sverige. Det skriver tre experter på psykologisk kunskap i samband med bland annat våldsbrott.

"Vården av våldsbrottslingar och sexualbrottslingar genomsyras av kunskapsbrister och en naivitet som är häpnadsväckande. Det är inte bara poliser som blir frustrerade när brottslingar och allvarligt psykiskt störda släpps ut efter korta vårdtider för att begå nya våldtäkter och mord."

Vilken lättnad att inse att jag inte håller på att förlora vettet, att det inte bara är jag som inser det som de tre herrarna skriver om. Fast om detta har andra skrivit förut. Men svenskar har en utmärkt förmåga att ignorera kritiska och informerande artiklar. Ska systemet förbättras efter den senaste kritiken? Knappast. Det lär bli fritt fram på inkompetensens bana, som vanligt.

Innan politikerna börjar prata om att mer pengar krävs för att stärka vården och brottsbekämpningen bör de notera vad herrarna säger:

"Oftast är det inte medel och personal som primärt saknas utan kompetens och ledarskap."

Klarare än så kan ingen uttrycka det. Denna replik är utmärkt att lära sig nu när valkampanjerna snart ska komma igång.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home