The Official Swedish News & Current Affairs Review

An ongoing review of news reporting, politics and current events that affect daily life in Sweden, as well as comments on world events. Commentary will be posted in both English and Swedish.

En löpande granskning av nyhetsrapportering, politik och aktuella frågor som påverkar vardagslivet i Sverige, samt kommentarer på världsfrågor. Synpunkterna kommer att skrivas på både svenska och engelska.

Tuesday, February 28, 2006

Svårare få vård i annat EU-land: när ideologi tränger ut vettig handling

Just när folk börjat upptäcka fördelarna med att få vård utomlands så sätter regeringen en käpp i hjulet. Nu skall folk förvägras den möjligheten, nu ska folk tvingas att vänta i eviga köer, nu ska folk tvingas utstå undermålig vård och felaktiga diagnoser. Dagligen får vi höra om förvånansvärt oerfarna läkare som gör häpnadsväckande "misstag" eller helt enkelt slarvar i utförandet av sina jobb. Se bara det nyligen rapporterade fallet (Schizofreni var hjärntumör) där läkaren vägrade göra hjärnröntgen då denne var övertygad om att patienten hade schizofreni och inte hjärntumör som egentligen var fallet. Detta fortsatte över flera år. Och se vad behandlingen blev - elchocker, m.m. och den ständiga förvägran att göra en enkel röntgen. I ett annat land hade han aldrig mer tillåtits arbeta som läkare. Han hade blivit häktad för kvaksalveri och dömts till att betala ett skyhögt skadestånd.

Men nu stängs alltså dörren som hade öppnat på glant under de senaste två åren, när det ser ut som om många vanliga människor hade utnyttjat möjligheten till bättre, billigare och framför allt, snabbare vård.
Hur motiveras denna handling? Ja, genom att dra igång propagandamaskinen och tala om för allmänheten att det framför allt är "de rika" som gör detta då de har råd att snabbt få ihop pengarna till en utländsk sjukhusvistelse. Men detta kan inte vara sant, då möjligheten till att skicka räkningen direkt till Försäkringskassan funnits sedan ett tag tillbaka. När någon pekar på detta så får vi höra att det kostar för mycket. Men detta argument håller inte heller, då den utländska vården är i de flesta fall klart billigare än den svenska vården.

Var är det som håller på att hända? Vad tjänar staten på att tvinga folk att leva i elände (som om vi inte redan visste)? Tänk hur mycket mer omtyckt socialdemokratin skulle bli om folk bara fick själv bestämma över sina liv.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home