The Official Swedish News & Current Affairs Review

An ongoing review of news reporting, politics and current events that affect daily life in Sweden, as well as comments on world events. Commentary will be posted in both English and Swedish.

En löpande granskning av nyhetsrapportering, politik och aktuella frågor som påverkar vardagslivet i Sverige, samt kommentarer på världsfrågor. Synpunkterna kommer att skrivas på både svenska och engelska.

Friday, February 10, 2006

Opartiskhet i nyhetsrapportering: KG Bergström i SVTs Rapport

Sedan nyheten om att Erik Fichtelius knäböjt/fjäskat för statsminister Göran Persson då han intervjuade honom i smyg har jag lyssnat på ett flertal av kommentatorerna i SVT. Senast var det i torsdags sändning, då KG Bergström (han som sägs ha varit "jätteavundsjuk" på Fichtelius då de hemliga intervjuerna avslöjades) kommenterat debaclet och turerna kring utrikesdepartementets Hans Dahlgren och statssekreteraren Lars Danielsson angående tsunamifiaskot. Dagens KU-förhör hade bevisat att statssekreteraren ljugit om att ha haft kontakt med UD under ödesdagen. Under den efterföljande diskussionen i nyhetssändningen så tycktes Bergström göra allt för att skydda statsminister och sin närmaste man. I stället för att hålla med om att det var allvarligt att mannen ljög samt att det är mer än häpnadsväckande att man fortfarande påstår att statsministern inte kunde ha vetat om situationen, så upprepade han gång på gång om att "de" på UD inte kan skylla på statsminister därför att si och så, alltså han ville helst göra något annat än att fokusera på fakta, inte ens när de stirrade honom i ansiktet.

Faktum är att ju mer jag lyssnar på honom, desto mer övertygad jag blir om att han inte för opartiska kommentarer. Han tycks alltid ha något positivt att säga om socialdemokraterna, oavsett hur dåligt de har framträtt, han ställer ledande, förklarande frågor till statsministern (senast på konferensen när det blev en jätteuppror då denne hade sagt att han inte tänkte följa vad majoriteten röstade på under kongressen) - alltså lade Bergström ord i statsministerns mun för att förmildra omständigheterna och därmed hjälpa honom med bortförklaringarna. Samma sak när det gäller någon annan socialdemokrat som råkar ligga väl hos statsministern just då, t.ex. Marita Ulvskog.

Samtidigt för han bistra, nästintill föraktsfulla kommentarer om de borgerliga partierna och dess ledare, han nedvärderar ständigt de succéer de har och ifrågasätter deras syfte när de kommer med positiva förslag eller insatser, i synnerhet när något av dessa idéer har fått beröm eller positiv kritik som dessutom reflekteras i opinionssiffrorna. Han kritiserar de sociala stödpartierna och gör det klart att det bara är ett parti som räknas: socialdemokraterna. Gör de borgerliga bort sig då är hans bedömning hård. Gör socialdemokraterna bort sig så har han alltid en förmildrande förklaring. Gör de borgerliga något bra, så är det inget man ska ta hänsyn till, han påminner hellre om hur dåligt de varit på andra saker. Gör däremot socialdemokraterna något bra så skall det upprepas och hyllas i tio månader över.

Man kan undra om han får betalt av statsministern för att bedriva propagandapolitik i SVTs nyhetssändning. Man kan också undra vad han har för hållhake på SVTs ledning som gör att han får vara kvar fast det är uppenbart att han inte är en opartisk kommentator. Göran Persson bör vara ytterst försiktig med att lita på sådana typer av stöd, då tittarna snart tappar tron på allt Bergström säger i SVTs Rapport, vilket på sikt kan leda till ett bakslag för socialdemokraterna.

I denna fråga är Mats Knutson i SVTs Aktuellt en mycket mer professionell, pålitlig och opartisk kommentator än KG Bergström. SVT: Fri television?

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

det har du fanemej helt rätt i! Bergström beter sig som han var far till Persson. Han är helt patetisk!

28/10/06 00:49  
Anonymous Anonymous said...

Haha K-G Bergström är den mest opartiske inom svensk media och för övrigt är det rent ut sagt idioti att anklaga honom för att vara sosse då han faktiskt varit aktiv inom moderaterna på 70-talet. Inte så stor chans att en moderat blir sosse.

16/12/06 22:09  
Anonymous Anonymous said...

Som vanligt är alla ute och cyklar när det gäller K-G Bergström. Inser ni inte att han är den mest opartiske inom svensk media då han hela tiden får folk att tro att han både är moderat och sosse? Det faktum att han beskylls för att vara både sosse och moderat visar ju bara hur väl han döljer sina eventuella privata värderingar. Mer K-G Bergström åt folket!

15/3/07 20:34  
Anonymous Anonymous said...

Den här bloggen verkar ju inte vara helt opartisk. Drågan ör om det finns något som är helt opartiskt i praktiken. Ser it som KG har bytt parti gammal Svenska Dagbladet journalist som blivit sosse!

5/6/07 19:36  

Post a Comment

<< Home