The Official Swedish News & Current Affairs Review

An ongoing review of news reporting, politics and current events that affect daily life in Sweden, as well as comments on world events. Commentary will be posted in both English and Swedish.

En löpande granskning av nyhetsrapportering, politik och aktuella frågor som påverkar vardagslivet i Sverige, samt kommentarer på världsfrågor. Synpunkterna kommer att skrivas på både svenska och engelska.

Thursday, October 25, 2007

Det krävs fler än ett intyg för att komma åt fuskarna

"Från och med nästa sommar ska föräldrar med sjuka barn tvingas bifoga ett intyg om att barnet varit hemma från skola eller dagis för att få ersättning från Försäkringskassan."

Varför nästa sommar? Varför inte börja från och med januari? Eller har de inte så hemskt mycket bråttom som det påstås?

"I en promemoria som skickas ut på torsdagen föreslår regeringen att föräldrar som begär ersättning för att de stannat hemma och vårdat sjuka barn därför ska tvingas bifoga ett intyg från skola eller barnomsorg om att barnet inte har varit där."

Men det bevisar väl inget? Om föräldrarna tagit barnen ur skolan för att åka på utlandssemester eller något liknande är barnen ändå inte i skolan och då kan föräldraförsäkringen fortfarande betalas ut. Det som behövs är ett intyg om att barnet verkligen var så sjukt att det behövde stanna hemma, PLUS intyget från skolan/dagis om att barnet inte varit där. Givetvis kommer någon att oroa sig för att landets vårdcentraler kommer att hamna under stor press pga. föräldrar som köar för att få sjukintyg för sina barn, men det tror jag inte på.

I stället skulle jag slå vad om att fusket skulle minska drasktiskt efter införandet av dessa två krav!

Labels: , , , , ,

4 Comments:

Blogger Peter Svedman said...

Det blir ytterligare en arbetsuppgift som läggs på personalen i skolan och barnomsorgen. Förutom att det tar tid och skapar ytterligare blanketter som skall fyllas i så belastar det kontakten mellan förälder och skola om vi både skall ha ett bra samarbete kring barnets utveckling och samtidigt vara kontrollanter av föräldrarnas försäkringsutnyttjande.

25/10/07 13:06  
Anonymous Anonymous said...

Tycker dena cyniska synsätt är ett tecken på borgerlig ohälsa som försvinner 2010.

Självklart ska fuskare sättas dit men INTE genom att skuldbelägga och kräva att vi som sköter oss ska ransakas varje gång.

VArför inte kräva av alla bilister att de ska med videokamera dokumentera att de sköter sig i trafiken.

Om alla bilister skulle vara tvingade att efter varje resa skicka ni en film på att man följt alla lagar och regler så kan man spara in på fartkameror.

Fyfasen vad korkade ideer det kommer från det avgrundsblåa håller. Här hade jag tänkt skriva lite avskrädesord mot regeringen men avstår för att bli publicerad

25/10/07 13:17  
Anonymous Anonymous said...

Sjukintyg för barn? När mina barn är sjuka har de antingen hög feber eller magsjuka. Ett barn med hög feber ska ligga hemma i sängen. Inte släpas till en vårdcentral. Magsjuka barn som kräks är helt vansinnigt att ta med till en vårdcentral. Både för deras egen och andras skull. Tänk på smittorisken! Och är inte detta slöseri med pengar och resurser? Ska läkarna sitta och skriva intyg istället för att ge vård åt de som behöver det.

25/10/07 14:50  
Anonymous Anonymous said...

"Givetvis kommer någon att oroa sig för att landets vårdcentraler kommer att hamna under stor press pga. föräldrar som köar för att få sjukintyg för sina barn, men det tror jag inte på."

Nähä, varför tror du inte det då? Tror du att personalen på vårdcentralerna sitter och rullar tummarna och bara längatr efter att få börja ta emt en anstormning av nyinsjuknade barn med snuva, hosta, spysjuka eller någon annan vanlig småbarnssjukdom?

Är det inte illa nog att förskolepersonal och föräldrar ska börja administrera lappar som ska skickas in och sedan ett stort antal administratörer på fk som ska granska detta?

Nä, skit i läkarintyg första veckan barnet är sjukt och bygg ett it-baserat system där förskolepersonelane lätt kan bocka av att barnen inte varit på plats de dagar som föräldrarna tar ut vab. Minimalt med administration!

Sedan kan man kolla upp de familjer som ofta anmäler några vabdagar för sina barn utan att ha någon etablerad kontakt med vården pga någon åkomma som tex barnastma eller likande som förklara en onormal frånvaro.

Det är alltså normalt att en två-tre åring har ett tiotal förkylningar varje vinterhalvår + ett par omgånar av magsjuka, vinterkräksjuka och någon barnsjukdom som tex vattkoppor...

Det blir snabbt ett tjugotal dagar om året som ett normalt barn behöver vara hemma från förskola.

25/10/07 18:02  

Post a Comment

<< Home